enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Türkiyede Avokado Üretimi

Türkiyede Avokado Üretimi
30.01.2023 16:46
0
A+
A-

Son yıllarda Antalyanın Alanya ilçesinde üreticilerin yoğun rağbetini gören avakado bir çok üretici tarafından dikilerek üretilmekte ve bu üreticilere her geçen gün yenileri eklenmektedir.

Anavatanı Meksika olarak bilenen avokadonun Türkiyede gelişi 1970 ler olarak bilinmektedir. Ticari amaçlı üretim ise 1990 lardan sonra kurulan ticari bahçelerle hayata geçmeye başlamıştır. günümüzde ise artan avokado taleplerine yetişilememektedir.

Ülkemize gelişi 1970 olarak bilinsede aslında 1720-1730 senesinde Molla Kamil Efendi tarafından Yalova bölgesinde uzun uğraşlar ve melezlemeler sonuçunda üretilmiştir. 1730 yılında patlak veren patronu halil ayaklanması ile son bulmuştur. ayaklanmaya katılan bir gurubun timsah armudu olarakta anılan avakado ağaçının Timsah ve ağaçın ciması olduğu söylentisinin yayılması sonuçunda  tüm ağaçlar yakılarak tahrib edilmiştir.

günümüzde fuerte cinsi başta olmak üzere hass,zutano,bacon,pinkerton,ettinger cinslerinin üretimi yapılmaktadır. fuerte cinsi avakado raf ömrü lezzeti ve fiyatı ile en çok tercih edilen avakado çeşitidir.
Alanya Avokadocular Birliği Alanyaya özel bir cinsin üretimini yaparak patentini ve isim hakkını alanya avokadosu olarak almışlardır.

2017 – 2018 döneminde toptan satış fiyatının altı liraya kadar ulaşmıştır.2018 -2019 döneminde ise dört liraya kadar ulaşmıştır.
Rusya,Ukrayna,Romanya gibi ülkelerden gelen taleplere kısmı olarak yetişilebilinmiştir. 2018 yılı içerisinde kırk milyon adet olarak belirlenen hedefe ulaşan Alanyalı avakado üreticileri 2019 yılı için altmış milyon adet avokado üretimini hedeflemektedirler. Altmış milyon adete ulaşılmış olsa bile gelen taleplere yetişilmesi mümkün görülmemektedir.

Ancak bu durum karşısında aklımıza şu sorununda geldiğini belirtmek isteriz.
yoğun olarak yurt dışına satışı gerçekleştirilen avokadonun döviz kuru düşük iken altı liraya kadar ulaşmış olmasına rağmen döviz kuru yükseldiğinde neden dört lirada kaldı.

Pazarlama konusunda bir zaafımız mı var yoksa öngöremediğimiz başka bir husus mu var. Bu konuda yetkili mercilerden bir açıklama gelene kadar bilgi sahibi olmamız mümkün görünmemektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

error: Content is protected !!