Bir sorunla karşılaştığınızda, bir problem yaşadığınızda, bir derdiniz olduğunda ya da belki sadece sesinizi duyurmak istediğiniz bir fikriniz bulunduğunda aklınıza ilk olarak kamusal ve özel kuruluşlar gelebilir. Genelde çoğu insan kamu kurumlarının yeterince ilgili davranmadığından, nüfusun kalabalık olduğu göz önünde bulundurulduğunda kendisine bir türlü sıra gelmediğinden ya da gelmeyeceğinden, kamu kurumlarında çalışan kişilerin sorunları yeterince dikkate almadığından ya da ülkede milyonlarca insan ve her birinin çözülmeyi bekleyen bir derdi olduğu için kendisinin sadece sesinizi duyurmak adına hakkında konuşmak istediği konunun önemsiz olarak nitelendirildiğinden dert yanmaktadır.
Özel kurumlarda ise ilgi ve alaka konuları biraz daha özenli ve hassas davranılan alanlar olsa da aslında bunun da sebebi bu kurumların cep yakan cinsten fiyatlar talep etmeleri, dolayısıyla çok fazla sayıda insanın bu duruma maddi gücü yeterli gelemeyeceğinden kurumun ilgisini ve zamanını ilgili kişiye daha çok aktarabilmesidir. Ancak kamu ya da özel kurumlar dışında da sizin sesiniz olacak, sizinle aynı dert uğruna mücadele edecek, size destek olacak, yapmak istediğiniz, hayata geçirmek istediğiniz bir proje olduğunda size her türlü alt yapıyı sağlayacak hem de bunu tamamen ücretsiz, gönüllülük esasına bağlı olarak yapacak organizasyonlar da mevcut.
Sivil toplum kuruluşu olarak adlandırılan bu yapılanmalar aslında Türkiye’de yüzlerce kola ayrılıp çok sayıda kuruluşa sahip olsa da birçok insanın herhangi bir hususta ilk aklına gelen seçenek bu olmamaktadır. Sivil toplum kuruluşları ve görevleri ise sizin beklentinizden ve ihtiyacınızdan çok daha kapsamlıdır.
Sivil toplum kuruluşları kamusal ya da özel herhangi bir kurumdan bağımsız olarak, temelde halkın ve toplumun yararına olacak ve toplumu kalkındırarak daha ileri seviyeye taşımayı amaçlayan tamamen ücretsiz oluşumlardır. Herhangi bir sivil toplum kurumuna üye olabilmeniz için dernek, vakıf, sendika adı altında ayrışabilen bu kurumların yönetici ya da başkan statüsündeki kişiyle irtibata geçerek kendileriyle ne denli bir ortak paydaya sahip olduğunuzu göstermeniz gerekir.
Sivil toplum kuruluşları kendi dernek vakıf ya da sendika çatısı altındaki harcamalarını ve tüm giderlerini ise gönüllülük esasına bağlı olarak yapılan bağışlardan karşılarlar. Bazı kuruluşlar ise üyelerinin düzenli aralıklarla aylık ya da yıllık periyodlarda cüzi miktarlarda bağışta bulunmasını zorunlu kılabilir. Bu uygulamanın amacı da kuruluş içerişine dahil olacak insanların daha özenle seçilmesi ve ayrıştırılmasının kolaylaştırılabilmesidir.
Türkiye sivil toplum kuruluşlarının çeşitliliği ve sayıca fazlalığı açısından oldukça zengin bir ülkedir. En yaygın olarak bilinen sivil toplum kuruluşlarından biri olan TEMA, toprakların daha verimli hale getirilmesini, toprak verimini azaltan çeşitli sorun ve risklerle mücadele edilmesini amaçlar. Oldukça geniş çaplı çalışmalar yürütmektedirler.
Herhangi bir doğal afet ya da doğa kazalarında bölgedeki insanların tahliye edilmesini, can ve mal kaybını en aza indirmeyi, yaralı ve vefat etmiş kişilerin en kısa zamanda hastanelere taşınmasını ya da bölgeye erzak yardımının ulaştırılmasını amaçlayan AKUT da yine önemli faaliyetler sürdüren kuruluşlardan biridir. Kızılay kan bağışının yapılmasını ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını sağlayan bir kuruluş olarak bilinse de bunun dışında herhangi bir doğal afet, büyük çaplı iş kazası ya da saldırı gibi durumlarda olaydan etkilenen bölgedeki insanlara kalacak yer, battaniye ve erzak yardımı da ulaştırır.
Sivil toplum kuruluşları toplum içerisindeki birçok dengenin daha düzenli bir şekilde korunması ve hem kamu hem de özel kurumların işleyişinin daha sağlıklı bir hale getirilmesi açısından son derece önemli ve üstlerine çok büyük sorumluluklar düşen kuruluşlardır.